feed-image
Minden év február 14-e környékén pirosba, rózsaszínbe fordulnak az üzletek, a webáruházak és applikációk. A szerelmesek virággal, édességgel, ajándékkal kedveskednek párjuknak. Ilyenkor is jó tisztában lenni a fogyasztói jogokkal és panaszkezelési lehetőségekkel. 

A fogyasztóvédelem Valentin nap előtt sem pihen: a fogyasztóvédelmi hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT Laboratóriuma 2021-ben is folyamatosan végez próbavásárlásokat és ellenőrzéseket üzletekben és webshopokban egyaránt. Tavaly az ITM IT Laboratóriuma ebben az időszakban próbavásárlással ellenőrzött online virágüzletet, jegyértékesítő vállalkozást, élelmiszerüzletet, parfümériát és ékszereket árusító webáruházat is. Az IT Laboratórium az ellenőrzések háromnegyedénél tapasztalt jogsértést, a hatóság összesen 200 ezer Ft bírságot szabott ki. A fogyasztóvédelmi eljárás eredményeként egy ékszereket árusító webáruház azóta sem érhető el, mivel a vállalkozás nem teljesítette a hatósági döntésben foglaltakat és ezért a domain szolgáltató önkéntesen elérhetetlenné tette az oldalt.

Azért, hogy a boldogság a megvett, megrendelt termék miatt véletlenül se forduljon át bosszankodásba, érdemes néhány alapvető szabályt betartani.  Így például ha online rendeljük a Valentin napi ajándékot, akkor rendelés előtt figyelni kell a szállítási határidőre, mert nincs kellemetlenebb a késve érkezett meglepetésnél. 

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai alapján a kereskedők ilyenkor számos akcióval készülnek, ezért érdemes megnézni, hogy a leárazások, az akciók valódi kedvezményt tartalmaznak-e, valamint a közzétett termékfotók megfelelnek-e a valóságnak. Ahogy mindig, Valentin-nap előtt is érdemes elkerülni azokat a webáruházakat, applikációkat, amelyeken nem találhatók információk az eladó elérhetőségeiről és fizikai címéről, helyettük csak mobiltelefonszám, privát e-mail cím, kapcsolati űrlap szerepel, emellett a vásárlói véleményeket is javasolt átolvasni Az online rendelésnél megilleti a vásárlókat az elállási jog, de ez nem korlátlan. A szerelmesek ünnepének tipikus ajándékai közül például a vágott virágra, gyorsan romló termékekre, a felbontott csomagolású higiéniai termékre vagy éppen a külön kérésre egyedileg gravírozott termékekre nem vonatkozik, így ezektől nem tudunk elállni.

Az online vásárlások előtt segítséget nyújt az ITM által üzemeltetett www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu adatbázis, ahol a korábban nem megfelelő működésen ért honlapokról lehet tájékozódni, ahol feltüntetik azt is, ha a webáruház már jogkövető módon üzemel. Akár interneten rendelünk, akár hagyományos úton vásárolunk ajándékot, a kapott blokkot, számlát minden esetben érdemes megőrizni, hogy ha a későbbiekben probléma merülne fel a termékkel, tudjunk élni szavatossági és jótállási jogainkkal. Jó tudni, hogy jótállásra vonatkozó előírások 2021-től jelentősen megváltoztak, részletes információ és további sok hasznos információ a https://www.fogyasztovedelem.kormany.hu/#/jotallas_2021_1 honlapon érhető el.

Az online társkeresők forgalma is növekszik a szerelmesek ünnepének közeledtével. A fogyasztóvédelmi hatóság és az ITM IT Laboratóriuma ilyenkor ellenőrzi a társkereső oldalakat is. Az elmúlt években az ITM is részt vett egy összeurópai ún. sweep ellenőrzésen, ahol minden tagállam társkereső weboldalt ellenőrzött, próbavásárlással is egybekötve. Az IT Laboratórium a honlapok felénél talált kifogást. Elsősorban az volt a probléma, hogy az oldalak nem tájékoztatták megfelelően az arra regisztrálókat többek között a vállalkozás adatairól, illetve az elállás pontos feltételeiről. Mindezen tapasztalatok alapján fontos a csatlakozás előtt átnézni az általános szerződési feltételeket, hogy tisztában legyünk az igénybevétel költségeivel, különösen azzal, hogy nincsenek-e rejtett költségek, nem alakul ki az ún. előfizetési csapda, amelyből csak nehezen lehet szabadulni. Az ilyen társkeresőkön a regisztráció jellemzően ingyenes, de több esetben azután minden további szolgáltatásért, például akár a beérkező üzenetek elolvasásáért is, már fizetni kell. Minden honlapról más-más módon lehet leiratkozni, általában egy külön űrlap segítségével. Az applikációk esetében az alkalmazás eltávolítása a mobiltelefonról még nem elegendő a leiratkozáshoz, mindig meg kell győződni arról, hogy a mobileszközhöz tartozó felhasználói fiókban az előfizetéseknél is látható a szolgáltatás lemondása.

Ha a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt a kereskedővel nem sikerül rendezni, a vásárló a kormányhivatalhoz és a békéltető testületekhez fordulhat. Az uniós országból való rendelés során vagy akár külföldi társkereső oldalakra való feliratkozást követően felmerült panaszok megoldásában az ITM-en belül működő Európai Fogyasztói Központ nyújt érdemi, ingyenes segítséget. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fokozott erőfeszítésekkel, aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel védi a fogyasztókat és a jogkövető vállalkozásokat 2021-ben is.

2021. február 12.
 https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/iden_is_lesz_valentinnap_ezekre_figyeljunk