feed-image

A magyar riasztásokban leggyakrabban érintett termékcsoportok az elektromos készülékek (53 eset), a játékok (44), a díszvilágítási füzérek (23), a világítóberendezések (13) és a hobby- vagy sporteszközök (11). A hazai hatóság 126 súlyos és 36 nagy kockázatú árucikkre hívta fel a tagállamokban működő társszervezetek figyelmét az erre szolgáló rendszeren keresztül. A legtöbbször áramütés- és tűzveszélyes gyártmányokat szűrtek ki a magyar szakemberek.

Magyarországot csak a sokkal nagyobb piacnak számító Németország, Franciaország és Svédország előzik a tavalyi összesítésben. Az első két helyezett jórészt az autógyártók által önkéntesen megtett riasztásoknak köszönheti előnyét. A hazai fogyasztóvédelem minden esetben klasszikus piacfelügyeleti munkával azonosítja be a nem biztonságos termékeket. A magyar hatóság évről-évre üzembiztosan százötvennél több riasztást küld a Safety Gate (korábban RAPEX) rendszerbe, ezzel tartósan az egyik legjobb teljesítményt nyújtja a tagállamok közül.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A fogyasztóvédelemben a magyar családok, gyermekek biztonsága az elsődleges szempont. A szakminisztériumban nemzetközi szinten példátlan módon két akkreditált laboratórium működik, amelyek folyamatos termékbiztonsági vizsgálatokkal védik a vásárlókat. A kollégák a kereskedelmi kínálat rendszeres monitorozásán túl már a vámhatáron is jelen vannak. A vámhatósággal közös munkának köszönhetően feltartóztatott veszélyes termékeket a magyar vásárlóktól és minden európai fogyasztótól távol tartjuk.”

Budapest, 2022. április 25.

Forrás:
https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/orzi_helyet_az_europai_elvonalban_a_magyar_fogyasztovedelem_1