feed-image

 

A mindennapokban sok kellemetlenségtől és bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, ha szem előtt tartjuk az alábbi általános jó tanácsokat a világháló használata során is:

Ha túl szép ahhoz hogy igaz legyen, valószínűleg tényleg az.

Fogadjuk kellő távolságtartással és gyanakvással az azonnali meggazdagodás lehetőségével kecsegtető, a „józan észhez” viszonyítva is túlságosan (feltűnően) kedvező árat, „ingyenes ajándékot” ígérő ajánlatokat vagy fantasztikus nyeremény kiutalásáról értesítő tájékoztatásokat. Az azonnali meggazdagodásnak nincsenek tisztességes módszerei, az ilyen ajánlatokat komolyan vevő fogyasztók hiszékenységét kihasználva kizárólag a csalók vagyona növekszik.

 

Legyen gyanús, ha minden előzmény nélkül veszi fel velünk a kapcsolatot a vállalkozás.

Szintén gyanakvásra adhat okot, ha korábbi fogyasztói kapcsolat, azaz előzmények nélkül kapunk kéretlen hirdetéseket (telefonon, sms-ben, levélben vagy e-mailben) olyan személytől, akiről még soha nem hallottunk. Lehetőleg ne kattintsuk olyan weboldalra, amelynek címe egy kéretlen e-mailben szerepel.

 

Minden esetben kérjük tanácsot tőlünk független, kívülálló személyektől, mielőtt nagy anyagi teherrel vagy időráfordítással járó kötelezettség teljesítését vállaljuk.

Kérdezzünk körbe az ismerőseink körében, vitassuk meg a barátainkkal vagy kérjük szakértő tanácsát, mielőtt nagyobb összeget küldünk el valakinek.

 

Ne mondjunk gondolkodás nélkül azonnal igent. Hárítsuk el az illetőt azzal, hogy nem érdeklődünk az ajánlata iránt, illetve szeretnénk meghallgatni egy harmadik személy tanácsát is a döntéshozatal előtt.

Szánjunk elég időt az ajánlat végiggondolására. A csalók rendszerint nem szívesen adnak időt a gondolkodásra, és hajlamosak azzal siettetni a fogyasztót, hogyha nem hoz azonnal döntést, akkor elmulaszt egy kedvező, soha vissza nem térő lehetőséget.

 

Soha ne küldjünk pénzt vagy adjuk meg bankkártya adatainkat olyan személynek, akit nem ismerünk és akiben nem bízunk.

Tudjuk meg először, hogy kivel van dolgunk. Keressünk rá a cégre, a személyre, a termékre vagy az ajánlatra az interneten és ellenőrizzük a cég elérhetőségi és egyéb adatait, mielőtt pénzt küldünk a részére. Megbízható és komoly vállalkozások soha nem kérik e-mailen, telefonon vagy szöveges üzenetben a személyes adatainkat, banki vagy pénzügyi információinkat.

 

Gondoskodjunk számítógépünk biztonságáról.

Használjunk folyamatosan frissített szűrőprogramot és tűzfalat a vírusok, valamint a személyes információink és adataink megszerzésére törekvő kémprogramokkal szembeni védelem érdekében.

 

Hol találhatunk további információkat az internetes vásárlásokról és a biztonságos internethasználatról?

Az Európai Unió által kifejlesztett "Gimme the info", "Safer internet"  weboldalakon is hasznos információk találhatók.